Propellnettverket med innføring i Alpin-VM 2027

26. FEBRUAR, 2021

Av: Torje Kosmo Karlsen

Alpin VM 2027 AS ga i går et engasjert propellnettverk (tidligere og nåværende propeller fra både Nordland og Troms og Finnmark) presentasjon av arrangementet man jobber for å få til Norge, med Narvik som vertskapsby, i 2027.

I Nord-Norge er vi vant med å tenke stort. Også innenfor idretten. Vi arrangerer store arrangementer med helt unike arenaer i nordnorsk natur. For å nevne noen; Arctic Race of Norway, Finnmarksløpet og Reistadløpet.

De senere årene har det nord for polarsirkelen vært jobbet iherdig for å oppnå noe helt nytt i nord; bli Norges søknadsby til verdensmesterskap i alpint. Verdens nest største vinteridrettsarrangement! Norge har søkt flere ganger tidligere, men aldri nådd frem internasjonalt. Et samlet Nord-Norge klarte å utarbeide en så unik søknad, at Norges Skiforbund valgte Narvik som vertskapsby. TV-bildene, med skianlegg, fjell, fjord og by, er TV-bilder alpinverden aldri før har sett. Dette veide tungt når avgjørelsen ble tatt.

Nøkkeltall for VM i alpint

 • 2.000 frivillige
 • 75 deltakende nasjoner
 • 600 utøvere
 • 11 verdensmestere kåres
 • 27 TV-stasjoner
 • 200 kameraposisjoner
 • 1.300 fra presse
 • 600 timer TV-sending
 • 150.000 tilskuere
 • 700.000.000 TV-seere
 • 7.000 senger (3.000 min for arrangementet i seg selv)

Men hva er egentlig et VM i alpint i praksis? Hva skal til? Hvordan ser de økonomiske rammene for arrangementet ut? Hvilke ringvirkninger kan et slikt arrangement ha for Narvik og Nord-Norge? Arrangøren har også sagt at Alpin-VM i Narvik skal bli det mest bærekraftige vinteridrettsarrangement som noen gang er arrangert. Hva ligger i det?

Dette er spørsmål daglig leder Erik Plener, landslagsalpinist Leif Kristian Nestvold-Haugen og kommunikasjonsrådgiver i Sparebanken Narvik ga svar på i presentasjonen.

Etter presentasjonen var det tydelig at dette er et arrangement deltakerne mener er viktig for Narvik og Nord-Norge. Arrangementet i seg selv er spennende, men ringvirkningene i for- og etterkant vil være omfattende, og et viktig bidrag til å utvikle Nord-Norge i riktig retning for blant annet økt bolyst, tilflytting og turisme. 

torje@vinn.no

932 37 361

 

Propellfabrikken

C/O VINN

Teknologiveien 10, 8517 Narvik

Org.nr.: 947 814 125