Styrking av små bedrifter ved samarbeid
Av: Janniken Høybakk – deltaker Harstadregionen 2019/2020

Å være gründer eller drive en liten bedrift er utfordrende og krever alt av deg som person. Du må i utgangspunktet vite “alt” om drift og det det innebærer. Dette resulterer i at driveren bruker mye ressurser på løse små oppgaver som må gjennomføres, men som man ikke har kompetanse på. Ofte brukes det tid på å finne ut hvordan pålagte rapporteringer skal gjøres, regnskapsføring, hvordan markedsføre i sosiale medier, finne lover man skal forholde seg til m.m. Dette kan fort bli ensomt og belastende, om mange føler de står alene når kriser dukker opp i bedrifter.
Hadde det da ikke vært fint å ha noen man kunne spørre om tips og råd? Eller hvis man kunne lært av andre sine erfaringer, både feil og suksess, for så å unngå å gå i samme felle?
Driften i små bedrifter krever at driveren har kompetanse på alle områder og man bruker mye tid på å sjekke ut regler og krav, finne ut eller lese seg opp på hvordan ting skal løses eller prøver å finne hjelp. Men hvor begynner man? Store bedrifter med en egen administrasjon har flere ansatte med forskjellig kompetanse som til sammen gir den kompetansen man trenger for å løse de fleste driftsutfordringer eller bedriften har økonomi til å leie inn en rådgiver til det som behøves av bistand. Dette alternativet har ofte ikke de små bedriftene. Jeg har troen på at samarbeid er løsningen for å lette byrden for de små bedriftene. Samarbeid mellom bedrifter, på tvers av næringer og gjerne i nettverk.
Ifølge Statistisk Sentralbyrå var det pr. 1 januar 2020 registrert 27.069 virksomheter i Troms og Finnmark hvor 21.468 av disse er bedrifter med 0-4 ansatte. Det vil si at nesten 80% av de etablert bedriftene i fylket er å regne som små bedrifter med ingen eller veldig få ansatte.
Utfordringene til de små bedriftene har kommet tydeligere frem under Koronakrisen. Mange har måtte holde stengt i perioder, noen har mistes kundegrunnlaget midlertid og noen permanent da markedet har endret seg. Andre har måttet omstille seg for å ikke bli like sårbar hvis denne situasjonen skulle gjenta seg. Krisen har tvunget mange drivere til å tenke alternativt, nytt og kreativt. Ikke minst har krisen bidratt til at mange små bedrifter har sett muligheten i å samarbeide med andre. Produsenter av lokalmat og andre produkter har gått sammen om å levere varer hjem til kunder. Små lokale reiselivsbedrifter har inngått samarbeid for å tilby felles turistopplevelser tilpasset den nye situasjonen.
Hjertesaken min i Propellfabrikken er å skape en lavterskel møteplass for næringslivet i min kommune Kvæfjord, en møteplass jeg ønsker skal bidra til idemyldring, lyst til samarbeid og nytenking. Målet er å få gründer og små bedrifter til å bli mer oppmerksom på hverandre og samarbeide mer. Ved å forsøke å samle og knytte næringslivet i Kvæfjord mer sammen kan flere bedrifter styrkes og vokse, samtidig som man kan få mer til sammen. Dette gjelder både de som driver på heltid, deltid eller hobbybasis.
932 37 361
Propellfabrikken
C/O VINN
Teknologiveien 10, 8517 Narvik
Org.nr.: 947 814 125
SoMe