Dugnaden fortsetter – del to står nå for tur

Av: Børge Henriksen, deltaker Narvikregionen 2019/2020

De aller fleste har vært flinke på første del av dugnaden sett opp mot regjeringens anbefalinger med hensyn til koronaviruset. Det er langt fra over, så det er viktig at vi fortsatt er bevisste og følger anbefalingene som gis. Dette selv om landet gradvis åpner opp igjen. Nå gjenstår del to.

Næringslivet blør

Mange mennesker har vært syke og et betydelig antall har mistet livet. Er vi heldig beveger vi oss nå i riktig retning. Likevel er det mange som har lidd av helt andre årsaker.

Det lokale næringslivet har virkelig hatt problemer med å stoppe sine blødninger.

Det er nå tid for å hjelpe og gi støtte til lokalt næringsliv hvor mange virkelig har utfordringer. Hopetall har måttet permittere, mange har måttet stenge og mange har blitt påtvunget stenging. Enkelte har vært heldige og kunnet hatt tilnærmet normal drift. Da har likevel kundene holdt seg hjemme. Selv om regjeringens krisepakker har vært sårt tiltrengt blod, er ikke blødningen stoppet. Mange har fått noe og mange har endt opp uten en eneste krone. Jeg tror at fåtallet, om noen i det hele tatt, har fått de summene de søkte på. Jeg tipper uansett at det er mange som er misfornøyd med den støttesummen de eventuelt har mottatt eller skal motta.

Nå som næringslivet i større grad åpner opp igjen, trenger nok mange en hjelpende hånd. Har du råd, trenger næringslivet deg nå! Jeg sier ikke at vi skal kaste penger rundt oss og handle som hodeløse høns, men tenker at vi i litt større grad kan være bevisste i valgene vi tar. Det er vi som sitter med vaksinen til fremtidig næring. Mange har sikkert en plan om å anskaffe seg noe, kanskje har du mulighet til å fikse dette hos en lokal forhandler nå?
Selvfølgelig er det ikke slik at alle har råd og mulighet til å bidra, og det er helt ok. Vi skal for eksempel ha forståelse for at studenter og personer som er permitterte og står uten lønn, kanskje ikke kan bidra i like stor grad.

 

Få har gutsen til gründere

Alt for mange er litt for flink til å klage over tilbud som ikke finnes eller som burde vært. Nå har alle en mulighet til å bidra til å beholde det næringslivet og de tilbudene som allerede finnes. I tillegg er det faktisk mulighet til å bidra til vekst sett over et lengre tidsperspektiv. Aktivitet skaper aktivitet.

Tenk deg den gutsen som kreves for å starte opp en ny restaurant eller en ny butikk, kanskje dette i tillegg gjøres uten en stort selskap sentralt i ryggen. Tenk hvor tøft det egentlig er og tenk hvor mye jobb som faktisk kreves. La oss vise at vi faktisk ser dem som tør å satse, ved å bruke dem litt oftere. Kanskje behøver du noen nye klær? Eller kanskje du en dag kan kjøpe middag eller lunsj hos en av de lokale serveringsaktørene?
Du kan for eksempel velge å støtte Vinterfestuka eller annet innenfor kulturliv. Du kan støtte den lokale sportsbutikken eller andre butikker. Du kan bruke en lokal strømleverandør eller bruke de lokale bygg- og/eller elektrikerfirmaene. De lokale idrettslagene sliter, kanskje kan du støtte dem på noen måte? Kanskje vil du ha en plass å trene når treningssentrene åpner igjen? Kanskje du kan tenke deg om to ganger før du sier opp avtalen din på grunn av at treningssentrene er pålagte til å holde stengt.

 

Kreative løsninger

Hvis man tenker seg litt om, så vil man faktisk se at næringslivet har tatt grep og funnet kreative løsninger for å holde tilbudene åpne for sin hovedkundegruppe, nemlig oss lokalbefolkningen. Butikker har lagt til rette for god håndhygiene og hengt opp store plakater slik at alle skal huske på dette. I tillegg har mange limt klistremerker med en meters avstand på gulvet. Da er det lett å vite avstanden til person foran deg i køen. Restauranter har lagt til rette for take away og mange har tilbud om levering, det siste har også mange andre butikker valgt som et tilbud til sine kunder. Noen treningssentre har valgt å låne ut utstyr til medlemmene sine. Andre har laget morsomme konkurranser ute i friluft som en kompensasjon for stengte treningsrom.

Vi må berømme alle som ser mulighetene og ikke begrensningene. Vi må gi en (fiktiv) klapp på skuldra til alle som står på i disse utfordrende tider.

Så helt til slutt:

 

Hvis du vil at butikkene og tilbudene skal være der i morgen – bruk dem i dag!

torje@vinn.no

932 37 361

 

Propellfabrikken

C/O VINN

Teknologiveien 10, 8517 Narvik

Org.nr.: 947 814 125