Sauer, garnnøster og andre kulturelle opplevelser

Av: Linn Karoliussen Hvattum, deltaker Propellfabrikken Harstadregionen 2019/2020

Som småbarnsmor i Harstad synes jeg ungene mine har en fin by å vokse opp i. Nærhet til barnehage, familie, jobb og fritidsmuligheter er viktige faktorer i en hektisk hverdag. Vi prøver jo som familie å benytte oss av det byen og regionen rundt har å by på.

Nyoppussede Generalhagen brukes alle årstider. Vi putter ungene i pulken eller sykkelvogna og går i Folkeparken, treåringen kan veien til Sam Lekeland i blinde. Grottebadet brukes ukentlig. Festspill, kino, bibliotek, kulturhuset og Trondenes historiske senter er besøkt. Sykkelparken i Blåbærhaugen og Sollia alpinsenter er kjente plasser. Ski- eller sykkelløp, avhengig av sesong, så er vi der. En kort fergetur unna finner vi fabelaktige Fabelparken på Sørrollnes. Det er ikke rart hverdagen er hektisk med så mye å finne på, men
jeg vil ha mer.

Når treåringen (snart fire sånn i tilfelle det er viktig), var på sin første teaterforestilling, var han vel omtrent ett år. Og det var fortryllende å se hvor fengslet han var av tre damer i sauekostyme med hvert sitt gigantiske garnnøste. Ikke et ord ble ytret, verken fra utøver eller fra tilhører. Det har faktisk ikke skjedd igjen at han har vært stille så lenge. Forestillinga varte vel i 20 minutter, 20 magiske minutter. I de senere år har han vært på både Bukkene Bruse og Vennebyen, men det første møtet med teateret er noe eget. Og jeg skulle ønske flere fikk oppleve det!

Jeg vil ha mer teater for de minste, konsertopplevelser tilpasset vår yngste innbyggere, barnekunstutstilling, av og for barn. Kultur og sansemotoriske opplevelser i skjønn forening på barnets premisser.
Nå skal vi selvfølgelig ikke glemme at Harstad kulturhus har startet Familiesøndag, noe som jeg på forhånd regner med blir et flott tilbud til barnefamilier, men selv her, blant de annonserte forestillingene er den yngste anbefalte aldersgrensen 4 år. Vi skal nok benytte oss av tilbudet, men for yngstemann som straks fyller ett år, blir det nok ikke det samme utbyttet som storebror fikk av sitt første møte med teaterverdenen.

Jeg ønsker gjennom deltakelse i Propellfabrikken, å få muligheten til å være med på og utvikle et større, mer mangfoldig, kulturelt tilbud til småbarnsfamiliene i regionen. Målet er at regionen skal være attraktiv å bo i, også på fritida. Det er min hjertesak.

Kanskje kan Harstad kommune en dag smykke seg med tittelen Kulturbarnkommune. DET hadde vært gøy det!

 

torje@vinn.no

932 37 361

 

Propellfabrikken

C/O VINN

Teknologiveien 10, 8517 Narvik

Org.nr.: 947 814 125